Rozdelenie alergénov

Inhalačné alergény

Snáď najznámejšie sú alergie spôsobené alergénmi zo vzduchu, ktoré vdychujeme. Hovoríme im inhalačné alergény. Zaraďujeme sme pele tráv, bylín a stromov, roztoče, zvieracie alergény alebo plesne.

Potravinové alergény

Potravinové alergie sú nežiaduce reakcie na potraviny, ktoré vznikajú u vnímavých ľudí prostredníctvom imunitných mechanizmov. V zastúpení jednotlivých potravinových alergénov hrajú významnú úlohu stravovacie návyky: u nás sú významnými alergénmi najmä vajíčka, mlieko, pšeničná múka, koreňová zelenina, paradajky, orechy, sója, ryby a rôzne ovocie.

Bodnutie hmyzom

Alergická reakcia môže byť spôsobená uhryznutím alebo bodnutím hmyzom. U nás sa pri vzniku alergie na hmyz uplatňuje najčastejšie včela a osa, príležitostne i sršeň alebo čmeliak.

Lieky

Lieky môžu vyvolávať alergické reakcie niekoľkými rôznymi mechanizmami, iba za menšiu časť je zodpovedná alergia. Alergizujú napríklad Penicilín a ďalšie antibiotiká, barbituráty, lokálne anestetiká.

 

Fotogaléria