Rozdelenie alergénov
Inhalačné alergény
Snáď najznámejšie sú alergie spôsobené alergénmi zo vzduchu, ktoré vdychujeme. Hovoríme im inhalačné alergény. Zaraďujeme sme pele tráv, bylín a stromov, roztoče, zvieracie alergény alebo plesne.
Potravinové alergény
Potravinové alergie sú nežiaduce reakcie na potraviny, ktoré vznikajú u vnímavých ľudí prostredníctvom imunitných mechanizmov. V zastúpení jednotlivých potravinových alergénov hrajú významnú úlohu stravovacie návyky: u nás sú významnými alergénmi najmä vajíčka, mlieko, pšeničná múka, koreňová zelenina, paradajky, orechy, sója, ryby a rôzne ovocie.
Bodnutie hmyzom
Alergická reakcia môže byť spôsobená uhryznutím alebo bodnutím hmyzom. U nás sa pri vzniku alergie na hmyz uplatňuje najčastejšie včela a osa, príležitostne i sršeň alebo čmeliak.
Lieky
Lieky môžu vyvolávať alergické reakcie niekoľkými rôznymi mechanizmami, iba za menšiu časť je zodpovedná alergia. Alergizujú napríklad Penicilín a ďalšie antibiotiká, barbituráty, lokálne anestetiká.